Ensimmäiset kunnon humalat tuli otettua muistaakseni 7 -luokan keväällä. Homma meni suurinpiirtein näin.

Sovittiin parin kaverin kanssa että koulun päättymistä juhlistettaisiin tällä kertaa oikein luvan kanssa ryyppäämällä kaverin porukoilla. Muistaakseni tästä asiasta juteltiin kaverin porukoiden kanssa ja he olivat vielä yhteyksissä omiin vanhempiini. Noh, jokatapauksessa lopputulema oli se, että vihreää valoa tälle tapahtumalle tuli ja saimme suorittaa ns "tulikasteen" kaverin luona niiden porukoiden valvonnassa. Juomaksi saatiin jotain valkoviiniä kaverin vanhempien kellarista ja sitä alettiin sitten miehekkäästi juomaan. Itse illasta en ihan tarkkaan muista, mutta se ei kestänyt kovinkaan pitkään. Lähipuskissa tuli pyörittyä muutama tunti ja lopulta taisin sammua kaverin huoneen patjalle joskus ennen klo 21. Aamulla huomasin vain, että oli tuotu ämpäri viereen kohteliaasti jos sattuisi paha olo tulemaan..miten kilttiä!

Yläasteen ensimmäisenä kesänä tuli muuten tutustuttua lähikylän nuorisoon ja heidän kanssa tulikin melkein kaikki vapaa-aika yläasteen kesälomilla viettyä. Istuskeltiin kylän kyläkaupalla tai uimarannalla ja useampana viikkona tai viikonloppuna oli aina jonkun kaverin porukat mökillä tai muuten kämppä tyhjänä. Näiden vanhempien suhtautuminen pippaloihin oli ainakin hiljaisen hyväskyvää joten niitähän järjestettiin milloin missäkin. Aina löytyi muutama kymppi ja kaljan hakija aina järjestyi jonkun kaverin tai tutun kautta. Kymppisäkillä kaljaa pääsi jo pitkälle ja eipä tuohon aikaan paljon muuta tullut juotuakaan. 

Ensimmäisen oman kaljanhakureissun muistan hyvin. Päätettiin kaverin kanssa että nyt voisi olla hyvä ilta järkätä pippalot lähirannalle ja kaveri tiesi, että kauppa-auton nuorempi kuljettaja ei papereita kysele. Ajeltiin mopoilla hiekkatienvarteen pysäkille jossa auto pysähtyisi. Sen jännityksen voi tuntea vieläkin kun tihrustettiin onko kuskina vanha vai nuorimies. Noh oli se nuorempi ja sieltä saatiin kymppisäkit matkaan!

Yleisesti yläasteella bileitä oli keväästä syksyyn aika monena viikonloppuna ja niistä on kyllä jäänyt melko viinanhuuruiset muistot. Kaljaa meni ja suurin osa bileistä vedettiin ns. Tappiin asti ja nukkumatti tuli. Kuitenkin muistan että aina sitä jotenkin kotiin tuli löydettyä. Talviaika oli huomattavasti rauhallisempaa.

Jälkikäteen tullut mietittyä, että suurin osa meidän kaveriporukan vanhemmista antoi ainakin hiljaisen hyväksynnän tälle touhulle, en muista että omat vanhemmatkaan olisi mitään puhutteluja näistä reissuista itselle pitänyt. Toki on mahdollista että eivät he oikein tienneetkään suurimmasta osasta näitä kotibileitä. Vaikka näistä ylä-asteajoista on jäänyt todellakin miljoonia hyviä muistoja, vähän jälkikäteen on mietityttänyt vanhempien sokeus tai silmien ummistaminen tälle kulttuurille. Vaikea olisi kuvitella nyt omien lasten viettävän samanlaista elämää kuin itsellä oli tuolloin. Ajat ovat todellakin muuttuneet 2000 -luvulla syntyneillä, alkoholi ei ehkä ole enää se juttu valtaosalle ylä-aste ikäisistä ja tupakka on todellakin out! Omaan teiniaikaan varmaan yli puolet veti röökiä ja sillekin suurin osa vanhemmista ilmeisesti antoi hiljaisen hyväksynnän. Eipä voisi kuvitella nykypäivänä! :D