Ajatus pidemmästä tipattomasta jaksosta, tai oikeastaan sen selvittämisestä mikä on oma suhteeni alkoholiin on kytenyt jo vuosia. Olen jutellut aiheesta entisen työkaverini kanssa varmasti ensimmäisen kerran joskus vuonna 2017 ja pohtinut sitä, onko tällainen alkoholinkäyttö normaalia / järkevää ja mitä hyötyjä vs haitat saan tästä viikonlopputissuttelusta? Nyt, vuonna 2022 sain oikeasti aikaiseksi kokeilla sitä, mitä en ole ikinä kokeillut; eli olla täysin ilman alkoholia useita kuukausia ja kokeilla miten olotilani muuttuu. Ilman tällaista kokeilua en voisi mitenkään saada selville asiaa koska mitään vertailupohjaa ei ole. Olen aina käyttänyt rentoutumiseen alkoholia, harvassa on ne viikonloput tipattomana.

Olen aikasemminkin pitänyt tipattoman tammikuun ja muutamia muita lyhyempiä tipattomia jaksoja. On kuitenkin erikoista ajatella, että en ole täysi-ikäisenä ollut ikinä ilman alkoholia kuin muutamia, max kuukauden pituisia jaksoja! Siis yli 25 -vuoden ajalta voidaan sanoa, että alkoholi on ollut osa elämääni lähes viikottain. Kyllä, olen ollut viikot aina selvinpäin, ns nollalinjalla, mutta viikonloppuisin lähes poikkeuksetta olen aina ottanut enemmän tai vähemmän. Näin kun tätä miettii, niin kuullostaa aika uskomattomalle! Loma-ajat sitten vielä erikseen, jolloin olen sallinut vieläkin väljemmän suhtautumisen asiaan.

Kuuntelin loppuvuodesta pari aiheeseen liittyvää kirjaa; Allen Carr - Korkki kiinni ja Annie Grace - selvinpäin. Nämä käsittelivät samaa asiaa, hieman eri näkökulmista: alkoholinkäyttöä, siihen suhtautumista ja elämää ilman alkoholia. Allen Carrin kirjan kuuntelin jopa kahteen kertaan, koska siinä oli niin paljon asiaa, en vain pystynyt sitä sisäistämään kerralla. Näistä teoksista sain paljon lisämotivaatiota päihteettömyyskokeilulle.

Oikeastaan viimeinen kimmoke kokeilulle tuli, kun ostin Polarin älykellon joka mittaa unenlaatua ja hermoston palautumista yön aikana. Huomasin, että joka viikonloppu(alkoholin takia) hermoston palautuminen oli poikkeuksetta ns punaisella. Aloin syksyllä 2021 tietoisesti vähentämään alkoholiannoksia perjantaisin ja monesti la en ottanut enää mitään. Huomasin kuitenkin että jo 2 olutta aiheutti merkittävän pudotuksen hermoston palautumiseen ja väsyneemmän olon seuraavana päivänä. Tämä laittoi vielä enemmän miettimään, että haluanko olla puolet viikonlopusta väsyneenä ja passiivisena..joka viikonloppu! Ja vain sen takia että saan ottaa pari IV -olutta saunassa. Stressiä työssä, alkoholia perjantaina= hermosto ei palaudu,lisää stressiä ja noidankehä on valmis. 

Olen lukenut ja myös huomannut itse, että tärkein yksittäinen elämänlaatuun sekä vireyteen vaikuttava asia on uni, sen määrä ja laatu. Ei sitä turhaan toitoteta monessa aiheeseen liittyvässä kirjassa, että näihin kannattaa panostaa!