Tässä blogissa ajattelin avata omaa suhdettani alkoholiin, aivan lapsuudesta aina aikuis-ikään saakka. Tässä ensimmäisessä artikkelissa lähden liikkeelle ensimmäisistä muistikuvista jotka tulevat mieleen kun puhutaan alkoholista.

1970 -luvun lopulla syntyneenä ja 80-luvulla lapsuuden viettäneenä lapsuudesta ei viinan suhteen itselleni mitään traumoja ole jäänyt. Vanhemmilla joitain kosteita juhlia ja mökkireissuille faija oli hiprakassa joo, mutta päällimmäisenä näistäkin on jäänyt mieleen se, että saatiin hengailla serkkujen kanssa ja aikuiset pitivät hauskaa. Yhtään uhkaavaa tilannetta, tai edes sinnepäin, en muista. Omasta lapsuudesta en muutenkaan muista juurikaan porukoiden riidelleen humalassa (tai selvinpäin), joten sen suhteen olen myös kiitollinen. Tiedän että faija kyllä alkoholia käytti, mutsi ei niinkään. Ainoa mistä huomasi että faija on maistissa oli ehkä se että puhe muuttui hieman hitaanlaiseksi ja hymyili enemmän. Joskus saattoi kaljapullo tipahtaa lattialle kun väsynyt mies oli ottanut muutaman rentouttavan perjantai-illalla ja uni tuli.

Jälkikäteen erikoisuutena muistan, että ne harvat kerrat kun ravintolassa oltiin perheen / tuttavien kanssa, minun annettiin tilata ns. Pilsneriä ja se oli kaikkien mielestä hyvä läppä. Tarjoilijatkin vain naureskellen toivat tätä ykkösolutta ala-aste ikäiselle lapselle. Toki eihän tuo nyt ole mikään maailmanloppu, mutta onhan se kuitenkin 2.5% vahvuista olutta ja painoa oli varmaan tuolloin 30kg joten jonkinlaista vaikutusta olotilaankin saattoi olla. Sitä en osaa sanoa vaikuttiko tuo mitenkään mihinkään jatkokäytökseen mutta tällainen on ehkä mun ensikoksketus alkoholiin n10v vanhana.

Meidän perheessä vain isällä oli ajokortti, joten senkin suhteen faija monesti oli selvänä sukulaisreissuilla koska emme kuitenkaan montaa kertaa vuodessa yöksi jääneet ja muistan että autolla aina kotiin tultiin. Toki joitain poikkeuksiakin oli uudetvuodet ym pippalot, mutta niitä oli varmaan yhden käden sormilla laskettava määrä vuodessa. Mökkireissut tietenkin erikseen, niitä oli melkoisesti,